VI FLYTTAR!!!!!!!!!!!!!!! NY ADRESS
SNÄLLA BESÖK OSS DÄR!
http://halalkoket.blogspot.com/ ny förbättrad sida, med starkare inriktning mot matlagning för muslimer. Och matkunskap och etikett enligt islam
http://halalkoket.blogspot.com/ http://halalkoket.blogspot.com/ http://halalkoket.blogspot.com/ http://halalkoket.blogspot.com/
nya kål soppan
Men inte grannens dotter som är 10. så kanske inte passar hela familjen, men god va den!
ingedienser
vitkål
kyckling/lammkött
morötter
potatis
vitlök 2-3 stora klyftor
persilja färsk (en hand full?)
Ta så mkt du vill av allting, behövs inte sååå mkt kyckling/lamm,
skär och hacka precis hur stort du vll av allting, men jag gjorde strimlade morötter och vitkål (blev snyggt)
hackade/tärnade kyckling och potatis.
koka i ca 40 min lr mer, så bliru inte pruttig av kålen.
jag kryddade med
ingefära,salt,peppar,spiskummin MUMMS
Kan även göras hellt vegetarisk
Lammkorvs Gryta - MUMMS
det blev jättegott och behövde INGA andra kryddor än en grönsaksbuljong tärning och svartpeppar.
Korven var god och kryddig och hade en god eftersmak av vitlök.
i grytan hade jag
2 lamm korvar
3 potatisar
halv röd paprika
2 tomater
1 tredjedel zucchini
1 tredjedel aubergine
allt blev i tärningar förutom korven som jag skar i skivor och sedan delade på hälften, som halvmånar.
först stekte jag korven lite i olja, så den goda korvsmaken kom fram i oljan, sedan hade jag i paprikan och zuchhini och aubergine.
tänk på att inte ha i dom vattniga grönsaker eller ingredienserna först. för då steks inget av det andra.
man kan göra korvsoppa med olika ingredienser.
några av favoriterna är
blomkål
broccoli
ärtor
morötter
vitlök
lök
bönor
rotfrukter
purjolök
då kan lägga till eller ta bort från alla dessa ingredienser.
anledningen varför jag inte salta i min gryta är at buljonger ofta är väldigt salta
hade en hel buljong tärning, så inget xtra salt behövdes.
lycka till!
Somaliska falafel bollar
Somaliska falafel bollar
Du behöver:
3dl gröna linser
1ägg
1Lök
1Vitlök
2dl vatten
1tskgrillkrydda
1tsk salt(du kan smaka av saltet, och salta i enlighet med din smak)
2-3 teskedar vetemjöl
Några deciliter olja att fritera i, gärna i en djup kastrull
Gör så här:
Eftersom denna rätt brukar förberedas dagen innan så låter man linserna "vila" över natten i kallt vatten, helst kvällen innan man gör den.
Då blir ditt arbete smidigare och det tar inte alls lång tid. Annars går det också mitt på dagen, fast då måste du ställa linserna
i vatten helst 2-3 timmar. Anledningen är för att du skall kunna plocka bort de gröna skalen på ett enkelt sätt, använd sil för att sålla bort eller händerna,
det enklaste sättet för dig. Det är OK om några gröna skal är kvar, eftersom det skall mixas i slutändan och det gör inte så stor skillnad.
När du är klar med linserna lägger du fram en mixer o häller i linserna, tillsammans med ägg, lök, vitlök och vatten. Och kör hela rubbet i MIXER.
tills allt e mixat o klart. Sedan häller du det i en vanlig burk/skål och tillägger kryddorna tsm med vetemjöl.
Huvudsaken är att det blir inte allt för slät och varken
för tungt/tjockt, utan att dte går att bära med skeden(utan att det rinner av) och fritera dom.
Om det är fortfarande slät, ta gärna i lite vetemjöl, ca 1/2 tsk o pröva dig fram. allt handlar om ögonmått
salt är också viktigt för att falafelbollarna skall smaka gott, efter när du friterat dom första kan du smaka en, om salt behövs, ha gärna
i massan xtra för att trigga upp smaken.
använd matsked till att "bära upp" massan och lägg det i den heta oljan. ps: ha inte allt för högt värme, endast lagom för att du skall hinna göra
flera styken i en och samma kastrull. det brukar bli 5-6 bollar åt gången för en mellanstor kastrull.
sedan är det bara och låta oljan rinna av, och servera denna rätt med rätt smaskig chilli, grön chilli att doppa i, om du gillar starkt!
inskickat av . Noor al Huda
Grön chilli
Grön chilli
2 chilli (gröna)
1/2 lök
1/2 vitlök
nypa salt
1-2tsk vatten
små droppar citron
mixa allt i en matbredare(d ska bli lagom tjockt, som harissa) och voilá där har du
chilli som du kan använda som dipp till falafelbollarna!
Bon apetit!
inskickat av Noor al Huda
Potatisgratäng på tonfisk - urgott och enkelt!
Potatisgratäng på tonfisk - urgott och enkelt!
För 3-4Pers / Tid: ca 45min sammanlagt inkl föreberedelse
Du behöver:
En aning djup ungssäker plåt
Fyra medelstora potatisar
1 burk tonfisk
3dl vispgrädde
2-3 dl mjölk(obs beror på att du rätten skall täckas till 3/4 av vispgrädden och mjölken pga potatisen skall bli mjuka)
2tsk grillkrydda
och slutligen nypa salt(annars 1/2tsk rättare sagt)
Gör så här:
Skala potatisen, skär i tunna "runda" skivor
Lägg dom på plåten
Häll över 1burk tonfisk(gärna med oljan i)
Häll vispgrädde och mjölk över
Krydda med grillkrydda och salt
Och vips! - kör den in i ugnen ca 25-35min, i 225grader, huvudsaken är att potatisen skall bli mjuka eftersom tonfisken
är redan färdig. Kolla gärna med gaffel efter väntetiden, och förläng till några minuter om det inte är färdigt, obs gärna med lägre värme
annars finns risken att dom bli brända!
Till rätten rekommenderas sallad(grekisk låter gott)
ps: om du gillar starkt, ha gärna i en nypa peppar eller paprika pulver i potatisgratängen
/Smaklig måltid.
inskickat av min fina vän och syster Noor al Huda
Ris på filmjölk - JA DU LÄSTE RÄTT :D
Libyen som land är inte så öppet och har därför extremt mycket kvar av sin kultur.
Maten till min besvikelse var dock väldigt ensidig men väldigt god och rejäl.
Min man älskar ris kokat på laban (filmjölk) och sa att han skulle uppskatta mig mycket mer om jag lärde mig detta *LOL*
Jag som är väldigt älskvärd tog chansen och lärde mig detta : P
super enkelt
jag gör på basmati.
2 koppar filmjölk (vanlig)
1 kopp vatten
1 och en halv kopp basmati ris.
koka upp filmjölken och vattnet med liiiiiiite salt, och liiiiiite olja.
när det kokar häll i riset, sänk till lägsta.
låt det koka färdigt , voila!
lägg upp riset klicka en stor sked smör över och ät med . grillat kött, kyckling, eller grönsaker.
Mammas mini biffar, med fräsch tomatsås och Stekta potäter
Det är egentligen ingen tomatsås man har till, men jag vet inte vad jag ska kalla den.
ingredienser.
biffarna : kött,lamm färs.
vitlök
kryddor (jag har salt,peppar,paprikapulver, chili, )
Potatis
Såsen : broccoli
haricot verts, eller skärbönor skurna i muns bitar.
en stor gul lök
olja
vitlök hackad
tomat pure,
krossad tomat (burk)
eller färsk tomat
tillagning : skala och skär potatisen i bitar, (dela på hälften, sen hälften igen, och sist ca 2-3 bitar)
lägg i en hög kastrull som du täcker med vatten. vattnet ska vara precis så potatisen är täckt, inte mer lr mindre.
ha lite salt, olja, peppar och grönsaksbuljong om du har!
låt potatisen koka 10-15 min och under tiden blandar du köttfärsen och formar till små mini biffar.
stek nån minut på var sida. så dom blir färdiga. ha på hög värme från början så inte allt blod rinner ut i stekpanna å fräser.
i en större kastrull , har du i lite olja, 4-5 matskedar.
som du steker löken i , rör om mkt och låt den stekas ganska länge så den får lite fin färg och blir mjuk.
Jag brukar skära min lök så jag får långa strimlor, det ser snyggt ut i denna maträtt.
när löken blivit mjuk har du i hackade vitlöken, kryddorna, alla tomat ingredienser och sist men inte minst grönsakerna.
häller över varmt/kokat vatten så det precis täcker och rör om.
låt det koka en stund så grönsakerna blir färdiga.
häll ur vattnet från potatisen antingen i en sil eller med locket på kastrullen. låt den svalna lite,
lägg dom stekta biffarna ovanpå dom kokande grönsakerna och stek potatisen i samma stekpanna som biffarna va i så du får med all smak.
ha på hög värme så potatisen får färg, eftersom den redan är färdig, så ska det inte stekas länge.
jag brukar även nu krydda potatisen xtra med grill krydda lr liknande.
detta är jättegott, lite fiffigt med kastrullerna å så, men allt som allt så är det värt det!
passar äver barn eftersom löken blivit mjuk och söt.
och grönsakerna kan lätt pillas bort ut såsen om dom är kinkiga.
enjoy!
Farmors NYA lax - med orientalisk touch!
Var hemma hos Farmor Kerstin med min söta syster Kim. hade myspysigt och blev bjudna på lunch.
Min syster hade åkt båt och gav mig en dubbel ask med guld kartong TOFFIFEE i present : ) MIN FAVVO
Lunchen bestod av en fin lax farmor köpt, med skinnet kvar på ena sidan, färsk så klart!
som hon skar bort skinnet på och dela i portions bitar.
men går även bra om du har frysta portionsbitar.
hon lade bitarna i marinad en kort stund som innehöll, thai sweet chili, några droppar soya (mushroom soy, svarta vanliga flaskan)
och toppade sedan med sesam frön och in i ugnen.
det var super gott och till kan man ha Mos (av alla sorter) ris, stekta potäter eller fin gärna färsk tagliatelle!
ingredienser, lax, sweet chili sås, soya, salt+peppar, sesam frön
ett hellt får : S
NU har det varit en av dom islamiska högtiderna Eid al adha. det är då dom muslimer som kan ska slakta.
Min man och jag Alhamdulillah (all pris och lov är för Gud) kunde slakta ett eget får.
Jag fick äran att sortera köttet : S. hihi det var jättekul, lite läskigt med mag innehållet och får huvudet. Men det gick bra.
Min vännina Amina var säker på att hon kunde höra fåret säga BÄÄÄ i förtvivlan när det låg där uppdelat i påsar : D
så nu iaf, har jag stora fina köttstycken som jag inte riktigt vet vad jag ska göra av, men när jag gör det så får ni läsa om det.
Ska nog iaf göra min mammas favvo lammrullad av det fina köttet på revbenen....
c yaa!
Firres Fiskgratäng - bus enkelt!
2-4 portioner
tid : 30-40 min
Ingredienser :
Vit fisk , (torsk, pangius? lr vad den heter : P
3 potatisar, mellan/stora
1 vitlöksklyfta
halv gul lök
kryddor, salt, peppar, paprikapulver, chili.
4 hård kokta ägg
2 stora matskedar smör
olja
Tina fisken, skala potatisen.
skär potatisen i tunna skivor, lägg i botten på en ugnsäker form (inte för stor)
krydda lagom över potatisen, hacka gul löken i små bitar och ha över potatisen, riv vitlöken och blanda ner med det.
lägg fisken över potatisen, brevid varanda. så dom täcker potatisen.
krydda över fisken. ha i lite olja här å där.
skala dom hårdkokta äggen när dom är varma blanda i en skål med smöret.
hacka ägget med gaffel eller kniv i skålen, så kommer det bli som en tjock sås.
häll sedan detta som ett täcke över fisken.
smaka av med salt å peppar.
ha lite vatten i, kanske 1 dl.
in i ugnen på 200 grader typ 15 min
stick ner en gaffel i fisken å potatisen å känn efter att den är färdig.
låt äggsåsen å fisken få lite gyllen brun färg.
servera med rom sås, dill, creme fraische, ris
mumms, en favorit för barnen : D
om du gillar att löken är mjuk så kan du steka den lite innan du har den över potatisen.
tack å hej leverpastej mvh cooola firre
Youghurt såser . tillbehör
Youghurt (grekisk eller turkisk)
gurka
vitlök
salt
peppar
olivolja
alt, chiliflingor, spikummin.
riv gurkan direkt ner i en sil . låt allt vatten rinna ur och tryck gärna ut resterande vatten med händerna.
blanda under tiden olja, kryddor och riven eller pressad vitlök i en lagom stor burk/dunke/skål.
låt blandningen stå en liten stund så alla smaker blandas.
rör sist ner gurkan och sedan yoghurt.
låt stå ca 20-30 min servera med vilken mat som hellt, perfekt till grillat kött/kyckling och fisk.
Morotsdipp
1 stor morot.
4 stoora matskedar youghurt (om inte mer)
vitlök
salt
peppar
olivolja
paprika pulver.
riv moroten i en skål, blanda i alla kryddor och olja, ha sist ner youghurten.
Mumms. passar till grillat, vegetariskt, som en klick i krämiga soppor, m.m
snabbt å bra om du vill ha ngt extra att bjussa på, får även servering att se lite exklusivare ut.
och så bra till grillat får maten blir inte så torr.
Mvh ummi
(turlu) Tava
Jag brukar inte köra med mått, ögonmått har jag =)
Bismillahirrahmanirrahim
Du Behöver...
1 medelstor aburjin (aubergine)
3 Mellanstora potatisar
2 LöK ta mer om du vill ha mera lök = ) det blir godare
broccoli ta hur mycket du vill
3 stycken färska tomater
pesilja färska
1 st Zucchini
1 st stor paprika
salt, lite starkt peppar. beror helt på hur mycket starkt man vill ha
lammkött ( hur mycket du önskar sj att lägga in) med ben eller utan spelar ingen roll, du kan välja ta kyckling bröst eller kyckling lår , men jag kör med lamm = )
1 citron
( Till denna mat ska man helst ha ris., eftersom potatis finss redan i grytan.)
Rekomenderar vitt riss.
Denna mat tar lite tid att laga men passar perfect till när man ska ha något speiciellt aid eller fredagar.
Nu steg 2 att laga maten =)
Ta lammköttet och dela i normal stora bitar. och låt dem koka tills dem blir mjuka.
Skala aburjinen potatisen löken Zucchinin, löken
Man ska steka dem först innan man lagar dem i såsen.
Dela potatisarna aburjinen och Zucchin paprikan löken tomaten i normal stora bitar rund formade.
Värm pannan med olja i, när oljan är tillräckligt varm .Fritera popatisen och efteråt Zucchin och sedan papkiran och sedan aburjinen. och till sist stek lamkötten efter att dem har kokat klart.,
Eftersom dem salmlar så mycket olje när dem friteras så lägg dem på en servett så att oljan kan rinna av.
När du har stekt allt kan du göra såsen på engång in i stekpannan.
med lagom olja , stek löken och tomaterna och sedan lägg tomatrue sånt som man har till sharba, som ger extra färg, lägg in persiljan som du har hackat i små bitar.,
tillägg salt peppar saft av färsk citron .... och lite starkt peppar.Lägg lite vatten i och låt såsen koka. 15 minuter med lagom mycket vatten.,
Nu ska vi göra klart grytan = ))) uuuyff att bara skriva känns som man har lagat den.. = )
Så nu tar du en annan kastrull och lägger liteeeee olja eftersom det finns ganska mycket olja i sj grönskaerna.
Nu ska du placera grönsakerna i ordning i den kasturullen,.
Placera potatisarna och sedan aburjinerna och sedan Zucchin , och sedan bråkkolin och paprikan och till sisst lamköttet på toppen.
sen tar du denna färdiga såsen som vi gjorde vid sidan och häller på denna grytan.. hmm muummsss = ))) Hirrr
Sedan kokar du alltihopa i cirka 15-20 muniter i lagom värme. grytan ska inte ha för mycket vatten det ska vara lagomt.-
Servera grytan med vitt ris. och sallad till.
Smaklig måltidddd = )
Ps: Förlåt om det var krongligt recept =)
Fortsättning följerr= ))))) med andra receptt insaALLAH
inskickat av söta umm firdous
Bamya = OKRA
Bamya = OKRA
Denna maträtt lagas flest av mellanöstern länderna syrien irak iran, turkiet, även i libya har jag hört att man lagar det. I pakistan och indien också.
Du behöver...
Bamya = okra i burk, det finns att köpa på flesta av utländska butiker, dem finns även i påse, men jag rekomenderar i burk.
2 stora lök
tomatpurie tomatsås
salt, peppar
Lammkött med ben eller utan spelar ingen roll
citron
Först kokar du lamköttet i en annan kasturull tills dem blir mjuka,
du hackar löken och fräser dem i kastrullen med lagom olja
sedan lägger du i lamköttet och efteråt tomatsåsen salt peppar. och 1 glas vatten. sedan låter du dem koka en stund och efteråt lägger du in bamya. och lägger lagom mycket vatten, citronsaft av färsk citron. och sedan låter du grytan koka 35-40 minuter i lagom värme. gyrtan ska inte ha för mycket vatten därför kokar man ordentlig så att grytan får en bra volym. När du känner att köttet e mjuk och bamyan är klar är dem klara insaALLAH = )))))
Rekomenderar vitt ris, du kan göra risen med russin och nötter om du vill eller bara vitt.,
inskickat av umm firdous, gävle
Libysk Sharba (soppa) med fårkött
men kan lägga till och ta bort ingredienser. men jag ska dela med mig av grundreceptet.
Denna soppa kommer från libyen, som jag bodde i 11 månader 2007.
detta var min favorit mat tillsammans med batata m battona.
Soppan är verkligen en showstopper, och dom flesta som äter den älskar den.
för att göra denna soppa behöver du :
200 gram fårkött. gärna med ben och märg i.
1 röd lök eller 2 små.
vitlök
1 STOR matsked tomat pure (konserv)
1-2 tomater lr krossad tomat på burk.
Pasta diamanter (eget ordval) vet inte om dom har ett svenskt namn lol. se bild
färsk koriander, ett knippe
ca 7dl-1L vatten.
kryddor :
svartpeppar.
paprika pulver
salt
mat/raps olja
krossad mynta (torkad)
spiskummin
tillagning :
ha en lagom hög kastrull. lägg i köttet, riven vitlök, hackad koriander, riven eller fin hackad rödlök, tomat purén och den hackade tomaten i en kastrull med alla kryddorna. (förutom myntan) sätt på högsta värmen. låt kryddorna värmas och rör om allting i kastrullen (det bränns lätt så rör om hela tiden) när du känner att det börjar dofta gott om alla ingredienser så häller du över det varma vattnet i kastrullen. låter allt koka upp och sänker sedan till 4:an (på en 1-6 graders spis)
så det kokar. låt det stå i ca 35-40 min.
när det har stått den tiden häller du i en handfull med pasta diamanterna och myntan.
låter det koka på lite svagare värme ca 10 - 12 min.
och sedan är det färdigt att serveras.
TIPS: har du en vattenkokare, så kan du värma vattnet i den. lagom tills det ska i kastrullen.
: varför måste vattnet vara varmt?
: om man lägger i fryst eller kallt kött i kallt vatten å låter det koka upp så rinner allt blod ut i vattnet å gör så att det ser mindre aptitligt ut, det blir som ett skumm på maten. (gäller allt kött)
kram och lycka till, den ÄR värd ett försök!!!