Indiskt te - chai
Indiskt te - chai
Ingredienser:
Kardemumma (hela eller bara kärnan)
Kanelstänger
Nejlikor
Färsk ingefära
socker
mjölk
Sätt på vatten på spisen. Ta ca 6 kardemumma kärnor..eller krossade hela kardemummafrön. ! kanelstång. ca 4-5 nejlikor. Och en liten bit ingefära...skalad.
Tillsätt några teskedar socker eller efter smak.
Lägg i allt i vattnet och låt koka ca 5min.
Häll sedan på lite mjölk direkt i kastrullen så att allt blir varmt men ej kokar, gärna röd mjölk...blir godare då.
Sila teet innan det hälls upp i muggen.
Njut sedan av det kryddiga och nyttiga teet!
inskickat av Jamila
Cous Cous på riktigt.
I sverige låter man oftast cous cous svälla i vatten ca fem minuter.
Men det är inte riktig cous cous.
Att ångkoka cous cous tar ca 40 min.
man behöver en sådan här dubbel kastrull.
i botten kastrullen har du nästan fullt upp med vatten. det ska vara ca 5 cm mellanrum till kanten.
du kan även ha i en buljong, grönsaks, eller kyckling.
låt vattnet koka upp och sedan spisen på mellan värme eller lite mindre än det.
det ska småkoka.
sedan lägger du på överkastrullen
i botten på överkstrullen har du i matolja.
det är hål i kastrullen jag vet. men oljan stannar där.
sedan har du i så mkt cous cous du vill ha. den kommer svälla dubbelt så mkt.
för att krydda cous cousen kan du ha i kanel som passar bra till.
och lite extra olja sedan övre couscousen när den är i kastrullen.
sedan låter du cous cousen stå där i ca 5-10 min. med locket på.
tillsammans blir det två kastruller på varann m ett lock överst.
nu efter 10 min ka du börja röra om din cous cous.
den ska röras om ca var 5 .e minut.
efter 30 min kommer du se hur den blir mjuk.
tänk pa att ångan måste komma hela tidenså du får inte stänga av underplattan.
För att cous cousen ska bli god så brukar kvinnorna (eller männen) göra en grytsoppa på sidan som man har till cous cousen den kan vara hellt vegetarisk lr med kött.
se receptet cous cous grytan.
den grytan görs under tiden som cous cousen.
för att i slutet ca 35 min efter ångning så häller dom sakta över lite av grytans soppa på cous cousen så den blir ytterligare mjuk och får smak.
om de låter knepigt, så kan du bara koka upp en buljong tärning i en mindre kastrull som du slevar lite över cous cousen.
efter att du slevat över gryta eller buljong måste du röra om igen.
nu kan du börja smaka på cous cousen för att se hur länge till den ska stå.
50 min brukar vara färdigt.
räkna med att allt tar ca 1 timme.
lycka till
Men det är inte riktig cous cous.
Att ångkoka cous cous tar ca 40 min.
man behöver en sådan här dubbel kastrull.
i botten kastrullen har du nästan fullt upp med vatten. det ska vara ca 5 cm mellanrum till kanten.
du kan även ha i en buljong, grönsaks, eller kyckling.
låt vattnet koka upp och sedan spisen på mellan värme eller lite mindre än det.
det ska småkoka.
sedan lägger du på överkastrullen
i botten på överkstrullen har du i matolja.
det är hål i kastrullen jag vet. men oljan stannar där.
sedan har du i så mkt cous cous du vill ha. den kommer svälla dubbelt så mkt.
för att krydda cous cousen kan du ha i kanel som passar bra till.
och lite extra olja sedan övre couscousen när den är i kastrullen.
sedan låter du cous cousen stå där i ca 5-10 min. med locket på.
tillsammans blir det två kastruller på varann m ett lock överst.
nu efter 10 min ka du börja röra om din cous cous.
den ska röras om ca var 5 .e minut.
efter 30 min kommer du se hur den blir mjuk.
tänk pa att ångan måste komma hela tidenså du får inte stänga av underplattan.
För att cous cousen ska bli god så brukar kvinnorna (eller männen) göra en grytsoppa på sidan som man har till cous cousen den kan vara hellt vegetarisk lr med kött.
se receptet cous cous grytan.
den grytan görs under tiden som cous cousen.
för att i slutet ca 35 min efter ångning så häller dom sakta över lite av grytans soppa på cous cousen så den blir ytterligare mjuk och får smak.
om de låter knepigt, så kan du bara koka upp en buljong tärning i en mindre kastrull som du slevar lite över cous cousen.
efter att du slevat över gryta eller buljong måste du röra om igen.
nu kan du börja smaka på cous cousen för att se hur länge till den ska stå.
50 min brukar vara färdigt.
räkna med att allt tar ca 1 timme.
lycka till
Batata M'battona - Friterat
Batata mbattona är en libysk maträtt som lagas varje dag under ramadan i dom flesta libyska hem.
Potatisen serveras oftast till den libyska fårsoppan.
det enda faktum jag vet är att alla libyer älskar det hehe.
Potatisen serveras oftast till den libyska fårsoppan.
det enda faktum jag vet är att alla libyer älskar det hehe.
ok för att börja behöver du...
1 kastrull som är ganska hög att fritera i.
köttfärsen :
250g köttfärs.
Färsk koriander. en näve ungefär.
1 röd lök, eller 2 små.
svartpeppar, salt, paprika krydda (tesked vardera)
1 kilo mellanstora gärna runda potatisar.
2 uppvispade ägg
ströbröd
Börja :
blanda köttfärsen med tillbehör.
Riv löken, på ett underlägg... tryck sedan ut den mesta saften.
hacka koriandern smått smått, man vill inte ha stora bitar.
blanda med händerna noga så allt blir jämt.
Potatisen :
skiva potatisen i tunna skivor, eller änvänd en sådan skivare dom flesta har hemma för tunna skivor.
desto tunnare desto bättre.
sedan lägger du potatis skivorna två och två.
när det gått en halvtimme för köttfärsen att blanda sina smaker.
tar du lite köttfärs och trycker ut på en potatis skiva.
det ska vara som ett tunt lager. sedan lägger du motsvarande potatis skiva över.
(föreställ dig en hamburgare)
när du haft köttfärs mellan alla dina potatis skivor. så ska du ta kanterna på potatisarna i det uppvispade ägget.
så du kan fästa ströbrödet längs kanterna.
ha inte hela potatisen i ägg å ströbröd, eftersom det får en ful å mörk färg i friteringen.
När du e färdig me alla potatisar, så ska du täcka kastrull botten med ca 4 cm mat/raps/ majs olja.
hetta upp oljan. när du tror den e hellt upphettad, så sänk värmen. lägg i en potatis med en slev så det inte stänker på dig.
Testa att fritera en potatis först. se hur fort den får färg och vänd på den en gång.
ta ur potatisen med sleven igen låt den svalna.
utan att stänga av oljan.
sedan friterar du ca 4-5 potatisar åt gången beroende på kastrullen.
ca 3-5 minuter på varje sidan.
smaka dom första potatisarna (gott)
lägg dom på hushålls papper eller i en silbunke. så inte alla olja stannar kvar.
LYCKA TILL. hehe
smaka på potatisen när den e sval å se om den e färdig.
alla grejjor innan du börjar.
se hur potatisen e skivad, och att dom ligger två och två.
så här ser potatisarna ut innan du ska fritera dom.
lägg märke till att det kan vara lite glapp på kantera.
och att det endast e ägg å ströbröd på kanterna.
för att potatisen inte ska öppnas när du friterar så låt dem ligga
ett tag på ena sidan, till den fått färg.
så du inte vänder för fort.
här ser du potatisen lite bättre innan du börjat.