Potatis gratäng 4 personer

10 st

potatis(ar)
1,5 st

gul lök(ar)
0,5 l

matlagningsgrädde
2 st

vitlöksklyfta(or)
1,5 tsk

salt
2 krm

svartpeppar, malen
2 dl

riven ost

Tillagning:    

Potatisgratäng
1. Sätt ugnen på 225°. Smörj en ugnssäker
form. 2. Skala och skiva potatisen tunt. Skala och hacka löken. 3. Blanda grädde, pressad vitlök, salt och peppar i en skål. 4. Fördela hälften av potatisen och all lök i formen. 5. Häll över hälften av gräddblandningen. Rör i botten så
att kryddorna kommer med. 6. Fördela resten av potatisen över. Häll på resten av grädden. Strö över osten. 7. Grädda i ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 min
.image2

Bstilla - Marockansk fest Paj

               
image1
Ingredienser:
      
               
kycklingröra
0,5 dl

smör, smält, till stekning
1 st

gul lök(ar), hackad
2 st

kycklingfilé(er), tärnade
0,5 tsk

svartpeppar, malen
0,5 g

saffran
0,5 tsk

kanel
0,5 dl

bladpersilja, hackad
0,5 dl

färsk koriander, hackad


salt
2 st

ägg
mandelröra
200 g

mandel, skållad, skalad & finhackad
1 msk

olja
0,5 tsk

kanel
2 msk

honung
pajen
24 st

filodeg, ark
2 msk

smör, smält
2 st

äggula(or)


florsocker, till servering


färsk mynta, till servering

Tillagning:    

Rosta den hackade mandeln i en stekpanna med lite olja. Smaksätt med 0,5 tsk kanel och 1 msk honung.

Hetta upp en gryta och fräs det tärnade kycklingköttet. Tillsätt den hackade löken och låt steka tills löken är mjuk och glansig. Tillsätt saffran, 0,5 tsk kanel, hackad persilja, hackad koriander samt salt och peppar. Låt kycklingen brässera under lock på låg värme tills den är genomstekt.

Vispa upp två ägg och tillsätt dem till grytan. Blanda runt och ta grytan från värmen. Låt kycklingen svalna.

Förvara de tinade filodegsarken i en lätt fuktad handduk under tiden du gör pajerna, annars torkar de fort och blir spröda. Se till att ha lite smält smör, två uppvispade äggulor och en pensel till hands.

Tag ett filoark och pensla med smält smör. Placera ytterligare ett ark ovanpå och pensla med smör igen. Placera en sked kycklingröra och en sked av mandeln mitt på arket. Pensla kanterna med äggula och vik filodegen över fyllningen, äggulan ska fungera som klister så att inte skarven öppnas. Placera pajen på en plåt med bakplåtspapper, försök att få skarven nedåt. Upprepa proceduren med resterande filoark. Pensla alla pajerna med äggula och baka i ugn i 200 grader ca 10-15 minuter tills de har fin färg. Pudra pajerna med florsocker innan servering och servera gärna en kvist mynta till.

Japanska nudlar med kyckling, bambuskott och vattenkastanjer

               
ngredienser:
                                                 
       Receptet är för  port. 
       
2 st

kycklingfilé(er), i strimlor
1 burk(ar)

minimajs
2 burk(ar)

konserverade champinjoner, hela
1 st

röd lök(ar), i strimlor
0,5 st

purjolök(ar), i strimlor
1 burk(ar)

bambuskott
1 burk(ar)

vattenkastanjer
3 dl

vitkål, strimlad


japansk soja
200 g

nudlar
1 msk

olja

Tillagning:    

1. Värm oljan i wokpanna eller i en vanlig stekpanna. Häll i rödlök, purjolök och kycklingen. Woka tills kycklingen är genomstekt och grönsakerna mjuk, krydda med salt och peppar.

2. Häll av vätskan från alla konservburkar. Tillsätt majsen, vitkålen, champinjoner, bambuskott och vattenkastanjer och låt detta woka tills alla grönsakerna är varma och mjuka. Salta med örtsalt och peppra efter smak.

3. Koka under tiden nudlarna och häll av vattnet. Blanda i nudlarna i woken och tillsätt soja efter smak. Servera i djupa skålar med pinnar.

Börek med fetaost

Börek med fetaost
12 yufkablad (filodeg)

Fyllning:
150 g fetaost, riven
150 g mozarella, riven
0,5 dl mjölk
1 ägg
2 msk hackad persilja
1 msk hackad mynta
1 krm salt (kan uteslutas)
1 krm svartpeppar (kan uteslutas)
50 g smält smör till pensling
1 tsk sesamfrö


1. Värm ugnen till 200 grader C.
2. Blanda fetaost och mozzarella med ägg, mjölk och hackade örter.
3. Placera en matsked av blandningen på ett ark filodeg. Vik in kanterna och rulla en cigarr av filodegsknytet. Placera filodegsknytet på en smord ugnsform med skarven nedåt, upprepa proceduren med resterande ostblandning.
4. Pensla knytena med smält smör och strö sesamfrön över. Grädda i ugn cirka 20 minuter tills de fått fin färg.


man kan även ha små köttfärs eller kyckling röror inuti

Kyckling med bröd, bosnisk maträtt

Kyckling med bröd, bosnisk maträtt
 
Till en långpanna (ca 4 pers)

Hel kyckling eller kycklinglår i bitar (så mycket som ni äter)
Salt och grovmalen peppar
Någon neutral olja
Degen:
9 dl mjöl
4 dl yoghurt
5 dl vatten
2 ägg
1,5-2 tsk salt

Värm ugnen till 200 grader

Dela kycklingen i bitar (dela tex kycklinglår på hälften) och häll på lite salt, peppar och olja och blanda. Låt det stå ett tag.

Blanda ihop degen i en bunke
Häll lite olja i långpannan

Värm i ugnen 5 min

Ta ut pannan och häll på smeten

Lägg kycklingbitarna lite fint ovanpå
Grädda i ugnen tills den blir brun
Ta ut den ur ugnen, stäng av värmen

Häll lite grädde ovanpå (vanlig eller matlagningsgrädde)

Ställ in i ugnen 10 min

Färdigt!

Inskickat av Sonya

Amerikanska chokladmuffins

Amerikanska chokladmuffins

12 st stora eller 20 små muffins i pappersformar.

 

4dl vetemjöl.

1 3/4dl socker.

4 tsk Fazer bakpulver.

2tsk Vanillinsocker

2 krm salt.

1 tsk kanel.

1 dl Ögoncacao.

100 gr grovhackad Fazer Block mörk.

1 ägg.

3 dl mjölk.

1 dl olja.

 

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman mjöl, socker, bakpulver, vanilinsocker, salt, kanel och cacao. Rör om och blanda väl. Tillsätt chokladhacket. Vispa ihop ägg, mjöl och olja ca 1 min. Rör ner äggvispet i mjölblandningen. Rör till en jämn smet. Fördela smeten i en smord muffinsplåt för 12 st muffins eller 20 st pappersformar. Grädda i 20-25 min i mitten av ugnen. Små muffins ca 15 min.

Tips

Grädda gärna i dubbla pappersformar för att få bättre höjd på muffinsen. Byt ut vetemjölet mot specialvetemjöl för att få fluffigare muffins.

Lycka till!

inskickat av Sonya

Chermoula

Chermoula ? sås till fisk med mera
recept

Marockos motsvarighet till pesto. Marinera gärna fisk i såsen och ugnstek i en form på 200 grader några minuter. Servera med sallad på cous-cous, harissa samt yoghurtsås. Passar också att droppa över grönsaker, till cous-cous samt till grillat. Håller sig i kylen.

      Recept till en sats

      2 dl finhackad färsk koriander (cirka en kruka)
      2 dl finhackad färsk persilja (ett knippe)
      3 dl olivolja (gärna bättre kvalitet)
      0,5 tsk salt
      1 tsk paprikapulver
      1 tsk mald spiskummin
      2 dl citronsaft
      4 stora klyftor vitlök
      0,5 tsk kajennpeppar

      Mixa allt eller hacka koriander och persilja och blanda med resten till en sås.

Yoghurtsås med citron

Yoghurtsås med citron

      Den här såsen är god att skeda över cous-cous och annat.

      Recept 8 portioner

      6 dl naturell yoghurt
      rivet skal från en citron
      0,5 tsk svartpeppar
      1 tsk paprikapulver
      2 msk hackad färsk mynta eller 1 tsk torkad
      1 msk socker
      1 tsk salt

      Blanda och servera i en skål.

Matig cous-cous

Matig cous-cous

Detta är ett gott tillbehör till de flesta rätter. Stekt kyckling, grillspett,  ja, vad man vill. Med yoghurtsås, harissa och chermoula går rätten i marockansk stil.

      Recept 4 portioner

      4 dl cous-cous
      0,5 huvud blomkål
      2 medelstora morötter
      1,5 dl mandlar eller valnötter
      1,5 dl russin
      0,5 tsk gurkmeja
      1 dl hackad mynta eller 1 tsk torkad
      2 msk tomatpuré
      0,5 tärning grönsaksbuljong

Koka upp 5 dl grönsaksbuljong. Rensa och skär blomkål och morot i bitar och koka i tre minuter. Tillsätt cous-cous, russin, tomatpuré och gurkmeja (samt torkad mynta). Ställ åt sidan och låt svälla fem minuter under lock. Luckra upp med gaffel och blanda i färsk mynta. Servera.

Tagine med kikärtor

Tagine med kikärtor

Här är ett vegetariskt alternativ. En god gryta att sleva på cous-cous (kokt enligt paketet). Chermoula, harissa och yoghurtsås passar också till. Liksom finhackad inlagd citron.

      Recept 4 portioner

      600 gram kokta kikärter
      1 burk hela tomater (400 gram)
      15 cm purjolök
      2 klyftor vitlök
      0,5 dl olivolja
      2 paprikor
      2 medelstora morötter
      1 zucchini
      2 msk tomatpuré
      0,5 tsk mald koriander
      0,5 tsk gurkmeja
      1 tsk mald spiskummin
      0,5 tsk saffran
      3 dl russin
      3 dl mandlar eller valnötter

Skölj och hacka lök. Fräs i olivolja. Skölj och skär paprika, morötter och zucchini i bitar. Tillsätt med kikärter, tomatpuré och kryddor samt russin. Stek under omrörning i fem minuter. Tillsätt tomater och koka upp. I en panna vid sidan värms mandlar upp och rostas lätt. Salta dem och garnera grytan vid servering.

Spett med marockansk kryddblandning

Spett med marockansk kryddblandning

      Servera med cous-cous, yoghurtsås, harissa samt chermoula.

      Recept 4 portioner

      600 gram mört kött från kyckling
      2 msk mald spiskummin
      0,5 g saffran
      1 msk paprikapulver
      0,5 tsk kajennpeppar
      0,5 dl citronsaft
      0,5 dl olivolja
      1 tsk lökpulver
      12 små träspett

Skär köttet i små kuber (2x2 cm). Arbeta ihop kött och övriga ingredienser i en bunke. Marinera så länge du har tid. Gärna någon timme. Lägg spetten i vatten under tiden. Trä upp kött på spett (tre var) och stek i ugn på 200 grader grill i 10-15 minuter. Vänd då och då. Ha gärna en långpanna med folie under. Alternativt kan man grilla ute eller steka dem i grillpanna.

Tagine med lamm och torkade plommon

Tagine med lamm och torkade plommon

Det här är en god mustig gryta smaksatt med torkade plommon, mandlar och saffran. Servera med cous-cous, harissa och yoghurtsås. Överbliven gryta kan frysas.

      Recept 8 portioner

      1 kg lammstek i bitar
      300 gram torkade plommon
      0,5 dl olivolja
      2 gula lökar
      2 klyftor vitlök
      2 bitar kanel
      1 tsk mald kanel
      1 tsk mald ingefära
      0,5 gram saffran
      3 msk sesamfrön
      2 dl mandlar
      3 msk socker
      1 tsk salt

Koka upp en liter vatten och lägg i plommon. Ställ åt sidan. Hacka lök och vitlök. Fräs i olja i en stor kastrull och tillsätt under tiden kött lite i taget. Tillsätt plommon, kanel, ingefära, saffran, socker och salt. Koka på medelvärme i två timmar på medelvärme. Koka mandlarna i lite vatten. Skölj i kallt vatten och skala. Rosta mandlar och sesamfrön i en panna och dekorera grytan innan servering.

Arabisk nötköttsgryta med ris och vitkål

Arabisk nötköttsgryta med ris och vitkål
2 Portioner

200 g Nötkött; i kuber, ca 1x1 cm
1 ts Flytande margarin Svartpeppar Salt
1 Gul lök; hackad
2 1/2 dl Buljong; av tärning
150 g Vitkål; eller blomkål
50 g Okokt ris
2 1/2 dl Mild naturell lättyoghurt

Bryn nötköttet i margarinet i en gryta. Salta och peppra. Häll i löken och låt det fräsa en stund. Strimla under tiden vitkålen, men inte för fint, det är godast om det är lite grövre bitar. Vill man hellre ha blomkål går det bra. Slå på buljongen i grytan och häll ner vitkål och okokt ris. Sätt på lock och låt det koka på svag värme tills riset är ordentligt klart, ca 20-25 minuter. Kika mot slutet så att grytan inte blir alltför torr, späd då med lite vatten. Den ska vara lite "geggig". Servera grytan med fräscha grönsaker och med yoghurten som sås.

Välkommen till min nya blogg!

Salam alaykom wa rahmatullah wa barrakatu!!!
Här är en ny Blogg där Alla systrar kan maila sina braiga recept och dela med sig.
Många av oss känner många gånger att man har noll koll på vad man ska göra för middag.

Så här e lösningen. Kolla in vår nya blogg...





För att lägga in ditt recept.

Skriv ner enkelt hur man gör och förklara.
Skriv ner ingredienser ca pris (om du kan)
Och bifoga bild om du har i ett mail

Och Skicka till   [email protected]

märk mailet ; Recept.

RSS 2.0