(turlu) Tava

Denna maträtt heter ( Turlu) Men man kan även säga  Tava Till den.
 
Jag brukar inte köra med mått, ögonmått har jag =)
 
Bismillahirrahmanirrahim
 
Du Behöver...
 
1 medelstor aburjin  (aubergine)
3 Mellanstora potatisar
2 LöK ta mer om du vill ha mera lök  = ) det blir godare
broccoli ta hur mycket du vill
3 stycken färska tomater
pesilja färska
1 st Zucchini
1 st stor paprika
salt, lite starkt peppar. beror helt på hur mycket starkt man vill ha
lammkött ( hur mycket du önskar sj att lägga in)  med ben eller utan spelar ingen roll, du kan  välja ta kyckling bröst eller kyckling lår , men jag kör med lamm = )
1 citron
 
( Till denna mat ska man helst ha ris., eftersom potatis finss redan i grytan.)
 
Rekomenderar vitt riss.
 
 
Denna mat tar lite tid att laga men passar perfect till när man ska ha något speiciellt aid eller fredagar.
 
 Nu steg 2 att laga maten =)
 
Ta lammköttet och dela i normal stora bitar. och låt dem koka tills dem blir mjuka.
 
Skala aburjinen potatisen löken Zucchinin, löken
Man ska steka dem först innan man lagar dem i såsen.
 
Dela potatisarna aburjinen och Zucchin  paprikan löken tomaten i normal stora bitar rund formade.
 
Värm pannan med olja i, när oljan är tillräckligt  varm .Fritera popatisen och efteråt Zucchin och sedan papkiran och sedan aburjinen. och till sist stek lamkötten efter att dem har kokat klart.,
 
Eftersom dem salmlar så mycket olje när dem friteras så lägg dem på en servett så att oljan kan rinna av.
 
När du har stekt allt kan du göra såsen på engång in i stekpannan.
med lagom olja , stek löken och tomaterna och sedan lägg tomatrue sånt som man har till sharba, som ger extra färg, lägg in persiljan som du har hackat i små bitar.,
tillägg salt peppar saft av färsk citron .... och lite starkt peppar.Lägg lite vatten i och låt såsen koka. 15 minuter med lagom mycket vatten.,
 
 Nu ska vi göra klart grytan = )))   uuuyff att bara skriva känns som man har lagat den.. = )
 
 
Så nu tar du en annan kastrull och lägger liteeeee olja eftersom det finns ganska mycket olja i sj grönskaerna.
 
Nu ska du placera grönsakerna i ordning i den kasturullen,.
 
Placera potatisarna och sedan aburjinerna och sedan Zucchin , och sedan bråkkolin och paprikan och till sisst lamköttet på toppen.
 
sen tar du denna färdiga såsen som vi gjorde  vid sidan och häller på denna grytan.. hmm muummsss = ))) Hirrr
 
 
Sedan kokar du alltihopa i  cirka  15-20 muniter i lagom värme. grytan ska inte ha för mycket vatten det ska vara lagomt.-
 
 
Servera grytan med vitt ris. och sallad till.
 
 
Smaklig måltidddd = )
 
 
 Ps: Förlåt om det var krongligt recept =) 
 
 
Fortsättning följerr= ))))) med andra receptt insaALLAH
 


inskickat av söta umm firdous

Bamya = OKRA

Assalamu Alaikum wa rahmatAllahu wa barakatuhu
 
  Bamya = OKRA
 
 
Denna maträtt lagas  flest av mellanöstern länderna syrien irak iran, turkiet, även i libya har jag hört att man lagar det. I pakistan och indien också.
 
Du behöver...
 
Bamya  = okra  i  burk, det finns att köpa på flesta av utländska butiker, dem finns även i påse, men jag rekomenderar i burk.
 

2 stora lök
tomatpurie tomatsås
salt, peppar
Lammkött med ben eller utan spelar ingen roll
citron
 
Först kokar du lamköttet i en annan kasturull tills dem blir mjuka,
du hackar löken och fräser dem i kastrullen med lagom olja
sedan lägger du i lamköttet och efteråt tomatsåsen  salt peppar. och 1 glas vatten. sedan låter du dem koka en stund och efteråt lägger du in bamya. och lägger lagom mycket vatten, citronsaft av färsk citron. och sedan låter du grytan koka 35-40 minuter i lagom värme. gyrtan ska inte ha för mycket vatten därför kokar man ordentlig så att  grytan får en bra volym. När du  känner att köttet e mjuk och bamyan är klar  är dem klara insaALLAH = )))))
 
Rekomenderar vitt ris,   du kan göra risen med russin och nötter om du vill eller bara vitt., 
 
 
 
inskickat av umm firdous, gävle

Libysk Sharba (soppa) med fårkött

Det här är en underbar soppa jag gör varje vecka i olika varianter.
men kan lägga till och ta bort ingredienser. men jag ska dela med mig av grundreceptet.
Denna soppa kommer från libyen, som jag bodde i 11 månader 2007.
detta var min favorit mat tillsammans med batata m battona.

Soppan är verkligen en showstopper, och dom flesta som äter den älskar den.


för att göra denna soppa behöver du :

200 gram fårkött. gärna med ben och märg i.
1 röd lök eller 2 små.
vitlök
1 STOR matsked tomat pure (konserv)
1-2 tomater lr krossad tomat på burk.
Pasta diamanter (eget ordval) vet inte om dom har ett svenskt namn lol. se bild
färsk koriander, ett knippeNone
ca 7dl-1L vatten.

kryddor :
svartpeppar.
paprika pulver
salt
mat/raps olja
krossad mynta (torkad)
spiskummin




tillagning :

ha en lagom hög kastrull. lägg i köttet, riven vitlök, hackad koriander, riven eller fin hackad rödlök, tomat purén och den hackade tomaten i en kastrull med alla kryddorna. (förutom myntan) sätt på högsta värmen. låt kryddorna värmas och rör om allting i kastrullen (det bränns lätt så rör om hela tiden) när du känner att det börjar dofta gott om alla ingredienser så häller du över det varma vattnet i kastrullen. låter allt koka upp och sänker sedan till 4:an (på en 1-6 graders spis)
så det kokar. låt det stå i ca 35-40 min.
när det har stått den tiden häller du i en handfull med pasta diamanterna och myntan.
låter det koka på lite svagare värme ca 10 - 12 min.
och sedan är det färdigt att serveras.


TIPS: har du en vattenkokare, så kan du värma vattnet i den. lagom tills det ska i kastrullen.

 : varför måste vattnet vara varmt?

 : om man lägger i fryst eller kallt kött i kallt vatten å låter det koka upp så rinner allt blod ut i vattnet å gör så att det ser mindre aptitligt ut, det blir som ett skumm på maten. (gäller allt kött)



kram och lycka till, den ÄR värd ett försök!!!

fyllda paprikor - Brak

Igår var min syster kim och hennes bästa kompis anjelica på besök. dom e två riktiga galningar, vi hade jättekul och skrattade hela kvällen. Jag förklarade för dom hur man kommunicerar när man inte förstår varandras språk (LOL) ja anyway, man måste ha varit där för att förstå hur rolig jag är : P


kvällens höjdpunkt var förstås maten, och den var jättegod






Jag serverade 7 st fyllda paprikor, serverade kryddigt ris och en mustig libysk lammsoppa.


för att göra paprikorna behöver du :

7-8 st mellanstora gröna/röda paprikor (jag föredrar gröna)
ca 200g köttfärs, lammfärs, quorn (vegetariskt)
1 vitlöks klyfta
ca 2 lr 1 och en halv dl okokt ris (jag använde basmati ris)
1 tomat
stor matsked tomat pure (konserv)
färsk persilja eller koriander ett knippe
en vårlök (inte nödvändigt men gott)

kryddor :

salt
peppar
paprika pulver
spiskummin


tilllagning  :


skär av toppen på paprikorna, så det blir som små lock. Jag brukar skära försiktigt så en liten dal ev locket sitter kvar på paparikan.
man får pilla lite med en liten kniv för att få ut kärnhuset. det ska bli tomt inuti paprikan.

blanda sedan alla ovanstående ingredienser i en skål. plus 3-4 matskedar matolja/olivolja.
ha ca 1 - 2 teskedar av alla kryoddor, speciellt salt. så att det får en bra smak. annars finnsdet risk för att det bara smakar olja.

nu kan du fylla paprikorna. Nästan hela paprikan ska vara full, men lämna lite plats åt riset att svälla.

placera paprikorna stående i en hög kastrull, ha olja i botten.  paprikorna ska koka i vatten och med lock på kastrullen.
vattnet ska vara precis under locket som du har skurit ur paprikan, och ska inte täckas med vatten. utan bara så dom inte bränns i botten.

jag tog inte tid igår när jag gjorde mina paprikor, men jag torr det tog typ 40 min. ca
men det är bara försiktigt öppna locken på paprikorna så ser du när riset är färdigt.



TIPS :  placera paprikorna i kastrullen innan du ska tillaga dom så du ser att dom får plats brevid varanda.
dom ska stå tätt och inte trilla omkull. dom ska INTE placeras ovanpå varandra.
försök köpa alla i samma höjd och storlek.
vattnet som blir över i kastrullen kan saltas lite å användas som sås på sidan av.



p.s ska lägga in bilder nästa gång jag gör denna favorit!!!




Min syster hade aldrig ätit denna rätt innan och tog två paprikor.
anjelica hade ätit det innan men tyckte det var mkt godare denna gång. men hon hade däremot aldrig ätit libysk sharba. som hon nu älskar.

testa och njut!!!


kalhai ghosht - köttgryta

500 g nötkött bitar (bäst med sån man har i gryta)  kyckling(inner)file går nog lika bra
2 gul lök
ca 2 vitlöksklyftor
en bit ingefära, ca 2 cm
ca 300 g krossad tomat (gärna finkrossad)
1 tsk gurkmeja
1 tsk koriander
1 tsk garam masala
1 tsk spiskummin
1 tsk salt



ta en djup/hög gryta och lägg i olja på hög värme.. Bryn köttet snabbt, ca 2 min så det får lite färg.
hacka lök, vitlök och ingefära, gärna i en mixer, i små bitar, och lägg i grytan. stek tillsammans med köttet,
och lägg i kryddor och sätt på hög värme för att smakerna /kryddorna ska komma fram.
häll i krossad tomater, och koka upp lite och häll i vatten.
Koka på 3an, tills köttet är mjukt, cirka 1- 1½ timme. Man ser att det är klart när oljan har flytit upp mot ytan.
Köttet ska vara mjukt och mört.


av Jumaimah


RSS 2.0